Kaffe: sort gull

8 av 10 mennesker verden over inntar en eller annen form for koffein i løpet av dagen. Koffein er uten sidestykke verdens mest brukte stimulant og forener oss på tvers av alle kulturer.

Selv er jeg en over gjennomsnittet nyter av det sorte gullet. Kanskje litt i overkant. Jeg har hørt og tenkt mye om kaffe gjennom livet. Noe av det myter, men det meste er faktisk sant. Når Authority Nutrition legger fakta på bordet blir jeg en smule overrasket og jeg kan jeg ikke dy meg, men må skrive litt om favorittdrikken min.

Basert på en original artikkel, «13 Proven Health Benefits of Coffee» av Kris Gunnars, hentet fra Authority Nutrition med tillatelse. Authority Nutrition skriver fantastisk om mat, ernæring og helse – alt med solid vitenskap i ryggen.

Kaffe er veldig sunt. Tro det eller ei. Kaffe er den største kilden vi har til antioksidanter og det alene er grunn nok til at du bør drikke kaffe med god samvittighet. Faktisk gir kaffe oss mer antioksidanter enn både frukt og grønt sammenlagt. I tillegg gir virkestoffet koffein – som er det vi egentlig snakker om, der kaffe er den største kilden – en rekke dokumenterte positive helseeffekter. Her er seks viktige egenskaper, og en ting du skal passe deg litt for.

kaffe-sort-gull-2

Kaffe gjør deg smartere og gir deg mer energi
Koffein transporteres til hjernen i blodstrømmen der det blokkerer et stoff som heter Adenosine. Adenosine er et stoff som kontrollerer søvn, våkenhet, opphisselse og lignende følelser i hjernene våre og koffein motvirker dette. Du blir altså indirekte smartere så lenge koffeinen virker ved at hjernen aktiverer funksjoner så du tenker bedre, raskere og klarere, husker bedre og har en tilførsel av stoffer som gir deg bedre humør og mer energi.

onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0773.1995.tb00111.x
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1356551

Kaffe hjelper deg å forbrenne lagret fett
Koffein er en av de veldig få naturlige stoffene som bidrar til økt forbrenning. Studier viser at koffein kan bidra til økt metabolisme med så mye som 29% i normalvektige mennesker. Studier viser også at koffeins effekt på forbrenningen avtar ved daglig bruk så ikke forvent å drikke deg slank hvis ikke du får lyst på din første kaffekopp etter denne artikkelen.

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2912010
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7486839

Kaffe hjelper deg å yte mer fysisk
Adrenalin kjenner de fleste til. Det er det stoffet som slippes løs i blodet når vi trenger ekstra krefter til å kjempe eller flykte. Koffein bidrar til å frigjøre adrenalin og bryter samtidig ned fettceller som nevnt over, for å gi oss mer energi til kommende fysiske aktiviteter.

onlinelibrary.wiley.com/enhanced/doi/10.1111/j.1600-0838.2005.00445.x
europepmc.org/abstract/MED/10094584
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8201901

Kaffe er ikke bare koffein
En kopp kaffe inneholder også flere vitaminer vi trenger. Det er ikke så mye i hver kopp men med tanke på at de færreste av oss drikker bare en kopp bygger det seg opp og kan nærme seg daglig anbefalt inntak.

B2, riboflavin                                   11% av daglig anbefalt inntak
B5, pantotensyre                            6% av daglig anbefalt inntak
Mangan og kalium                         3% av daglig anbefalt inntak
Magnesium og niacin                    2% av daglig anbefalt inntak

Kaffe beskytter beviselig mot mange seriøse sykdommer og lidelser
Koffein beskytter mot diabetes type 2, mot flere typer kreft, og mot Alzheimer, Parkinsons og andre typer hjerneskader og sykdommer. Koffein styrker også leveren din, gjør deg gladere, og mindre utsatt for depresjon.

ajcn.nutrition.org/content/88/4/979
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182026
sciencedirect.com/science/article/pii/S0016508507005689
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1468-1331.2002.00421.x/full
archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=621677

Kaffe er ikke uten negative effekter
Ved høyt inntak og da ofte på tom mage, stimulerer kaffe til økt produksjon av saltsyre i magesekken. Det kan føre til sure oppstøt, halsbrann, og over lang tid, magesår. Er du plaget med dette pass alltid på å få noe annet i magen før kaffen, eller gjør det til en vane å spise noe til kaffen.

For mye kaffe kan gi deg mageproblemer som løs mage. Det er knyttet til syreproduksjonen, som igjen fører til at mat ikke brytes ned godt nok og gir problemer med fordøyelsen. Dette gjelder også koffeinfri kaffe.

Siden koffein gir deg økt aktivitet i hjernen og mer energi er ikke det så godt når du ønsker det motsatte før kvelden. Jeg har selv litt problemer med søvnen og noe legen kaller «forsinket søvnsyklus». Pass på at du slutter å drikke kaffe i god tid før du skal sove slik at virkestoffet adonesine får tid til å «våkne» og gjøre jobben sin: å få deg til å sove. Selv drikker jeg min siste kopp for dagen før klokka 18:00, ca. 5-6 timer før jeg skal sove.

 

Jeg smiler fra øre til øre når Authority Nutrition oppsummerer og nyter enda en slurk med varm sort kaffe i det kalde Norske sommerværet. For folk med en normal vestlig diett – frokostkaffen inkludert – er kanskje kaffekoppen den sunneste delen av hele frokosten. «Kaffe er den sunneste drikken i verden. Punktum.»