Flyvende matpakker!

Jeg reiser mye. Jager matopplevelsene fra krik til krok. Derfor bruker jeg også masse tid plantet i et flysete og føler at jeg visner litt hver gang. Selv med all verdens selvprogrammering og positiv tenkning – noe jeg skal komme tilbake til – må jeg innrømme at hverken to eller tolv timer i et flysete er av mine mest minneverdige opplevelser.

DinSide mandag 29.01.2016 har en interessant artikkel ved navn «Ja, du kan spise niste på fly» skrevet av Kristin Sørdal. Etter et par raske gjennomlesninger får jeg en liten aha-opplevelse som skal spire til denne og fremtidige artikler.

Først, hva artikkelen i DinSide handler om  er hvorvidt man kan spise medbrakt på et fly. Hvem som  tillater dette, og de er så innom litt flymat priser. Det er tilbakemeldinger fra flyselskapene og diverse charterselskaper der Norwegian og SAS sier «ta gjerne med matpakka», mens charterselskapene ikke tillater det grunnet «fare for allergier». Vi mistenker nok at det ligger andre faktiske grunner bak, som søppelhåndtering og tapt inntekt. Et par av leserne hos DinSide har også påpekt at selv om de har sagt tydelig i fra om allergier har de blitt servert nøtter og skalldyr i mat de har kjøpt som en pakkeløsning. En chartertur er jo normalt ikke den lengste reisen, så vår anbefaling er nok å spise litt godt før man reiser, eller lese videre.

maxresdefault

Jeg er ingen charter-person uansett. Mye av reisegleden for meg er faktisk planleggingen på egenhånd. Spikre datoene og finne de beste flybillettene – gjerne de jeg sparer endel på. Det er penger spart jeg gjerne bruker på å oppgradere hotell, lokasjon og innhold. Opplevelsene starter i det jeg lander og ikke i det jeg går igjennom sikkerhetskontrollen, selv om det hadde vært ønskelig!

Flymat er som kjent sjeldent de store matopplevelsene. Jeg har hatt noen ytterst få, men det er langt  mellom høydepunktene og selv da strekker de seg til midt på treet. Det er flere grunner til det sies det. En interessant studie gjennomført av Cornell universitetet i Ithaca, New York konkluderer med at på grunn av det høye støynivået på fly påvirkes smaksløkene våre negativt og spesielt søtsmaker blir sterkt redusert. Litt pussig viser undersøkelsen også at umami smaken kan styrkes. Andre studier viser til at så mye som en tredjedel av smaksløkene våre kan oppleve nummenhet på grunn av kabintrykket.

Vi skal heller ikke glemme at fly og flyplasser generelt er unormalt kostbare steder å oppholde seg. På en lengre flyreise med et par måltider og drikke til kan det fort utgjøre et ganske solid tillegg i flyprisen. Et tillegg som kan utgjøre ganske mye dit du skal. Jeg sier ikke at det er all verden, eller at man absolutt må spinke å spare på alt, men akkurat flymat er noe jeg gjerne hopper over.

Selve logistikken og begrensningene ved å levere en  matopplevelse på et fly er vel også et tema. I Amerika der de flyr med litt større logistikk enn oss, har Thrillist en underholdende og skremmende artikkel på Engelsk, «Hvordan flymaten din lages», der noen interessant fakta fremheves:

«Fersk» er relativt. Flymåltider lages ofte opptil 10 timer i forveien og det halvstekes og hurtigfryses i påvente av servering.

Måltidene varmes ikke i mikrobølgeovn, men i en varmluftsovn. En smule hyklerisk å be deg skru av mobiltelefonen mens de atomstråler middagen din på maks utenfor cockpiten.

Når flyet er forsinket skaper det fort fare for matforgiftning og i tilfeller dumpes all maten og må lastes på nytt. Som igjen forårsaker lengre forsinkelser. De fleste flyselskaper insisterer på at pilotene spiser forskjellige måltider for å redusere sjansen for at begge blir matforgiftet samtidig.

Det finnes utall med begrensninger og innviklede regler med hva du kan og ikke kan ta med deg om bord i et fly. Jeg leser på Avinor sine sider – og humrer litt for meg selv – at «Eksempler på mat som er tillatt å ha med i håndbagasjen» inkluderer kokosnøtt, tørr kakebunn, og brunost. Hobbykokken i meg vrenger hjernecellene og jeg får et litt fortapt uttrykk i ansiktet når den ingredienslista skal tilberedes.

sandwich-890823_960_720

Fra hva jeg kan se uansett; en gjennomsiktig 1 liter «zip-lock» pose er et godkjent transportmiddel for «nødvendig» mat og mat må vi jo ha for å leve. Den posen er også perfekt passform til en real hjemmelaget «sandwich» av første klasse.

Da sitter jeg igjen med noen tanker som modner seg. Jeg kan gi meg seg selv en liten matopplevelse når jeg sitter fast i et flysete. Væpnet med overstående informasjon kan jeg lage flere gode retter og ta med meg for å øke mitt eget velvære og tilgodebefinnende ved å fly. Kanskje jeg lager et par helt spesielle oppskrifter som jeg øremerker «flyvende matpakker» og er noe jeg gleder meg til og bare lager når jeg skal ut å fly. Litt eksklusivt selvprogrammerende altså.