Chiafrø er super mat

Fra Sør-Amerika kommer et lite superfrø få i Norden kjenner til eller bruker i det daglig kosthold. Chiafrø betraktes som «supermat»; spesielt vitamin- og mineral-holdig mat som yter mer.

Chiafrø ble dyrket i Argentina, Mexico, Bolivia, Guatemala og Paraguay i før-Columbiansk tid og historikere mener frøene var en like viktig matkilde som mais. Frøene brukes fremdeles over store deler av Sør-Amerika, malt til mel, eller brukt direkte som tilsetning i  matlagning.

chiafro2

Chiafrø er små og mørke og kommer fra blomsten Salvia Hispanica i myntefamilien og Chia er avledet fra det Aztekiske ordet for «oljeaktig». Dette gjør dem til supermat:

  • Veldig høy dose av næringsstoffer i forhold til vekten og kalorinivået.
  • Stor andel av gode Omega-3 fettsyrer, hele 55% av fettinnholdet.
  • Inneholder magnesium, kalsium, fosfor, sink, potassium, vitamin B1-B2-B3, og i tillegg masse antioksidanter og aminosyrer.
  • 90% av karbohydratene er fiber, og fiber utgjør 40% av vekten, som gjør Chiafrø til en god lavkarbo mat.
  • Pga. fiberinnholdet som tiltrekker seg veske 10-12 ganger sin egen vekt, gir Chiafrøene en metthetsfølelse mange trenger for å  ikke å få i seg for mye «tomme kalorier»
  • 14% av Chiafrø er Proteiner, som er et høyt innhold for planter og vegetarisk kosthold. Ved å introdusere Chiafrø i dietten kan man  praktisk talt redusere proteininntaket fra animalske kilder.
  • Innholdet av kalsium, fosfor, magnesium og protein hjelper til god beinbygging i de unge – mer enn de fleste meieriprodukter, og veldig praktisk for personer med laktose allergi eller intoleranse.

Chiafrø har ikke mye smak eller lukt og kan tilføres mange retter uten å endre på komposisjonen, enten direkte som i salater, eller malt og usynlig. Malte Chiafrø er blandt annet et ypperlig tilskudd til babymat.

Nå begynner dette å høres ut som en skrøne så vi stopper der. Interessant? Se nærmere på å tilføye Chiafrø i det daglige kosthold. Fås kjøpt i de fleste helsekost butikker og har lang holdbarhet.

Matopplevelsen følger opp med hele arsenalet av supermat. Har du innspill eller gode oppskrifter som bruker Chiafrø, ta gjerne kontakt eller legg igjen en kommentar.